Planer för kommande säsong (2024)
Preliminära planer för det kommande året är:
- 5 stycken bi-träffar (vi planerar att dra igång detta redan i april då vi då ser ett behov att ”dra igång förberedelserna”. Var vi kommer ses återkommer vi med.
- En föreningsresa – idéer mottages gärna (kontakta ordföranden 070-826 28 27)
- Utbildning/föredrag – även detta återkommer vi med. Vi ska se om vi kan göra något tillsammans med våra ”grann-distrikt”.
Aktiviteter under 2023
Under året som gått har föreningen haft fyra fysiska bi-träffar:
- Rose-Marie Bengtsson 16/5
- Beatrice Pålson 20/6
- Stig Johansson 17/7
- Ann Richardsson 22/8
Vi gjorde en föreningsutflykt till Joel Svenssons Vaxfabrik AB i Munka Ljungby samt Monica Larsson, Honungsgården på Bjäre den 10/6.
Honungsbedömningskommittén genomförde bedömning av föreningens medlemmars honung 18/10 och som vinnare av ”Ullareds Godaste Honung” utsågs i år Jan-Erik Johansson.
Honungsbedömning
Ni som önskar få er honung bedömd bör lämna in en omärkt burk till Ulla Thorsson senast 31:a oktober. Bifoga ett ”Honungsbedömningskort 2022 – Medlem” som fanns med i senaste Bitidningen eller kan hämtas och skrivas ut här. Fyll i dina kontaktuppgifter och kryssa i om bihusesyn är gjord samt intyga att du hanterat honungen från kupa till burk.
Ring Ulla på 0703 047 653 och stäm av om lämplig dag och tid.
Godkända förpackningar är genomsiktligt/transparent glas- eller plastburk i vikterna 350, 500 eller 700 gram. 500 grams burk är önskvärt (för att göra HGH-bedömningen likvärdig mellan föreningarna). Honungen kan vara kristalliserad eller flytande.
Hallands Godaste Honung (HGH), dit varje förenings ”vinnarburk” går vidare, utses lördag 26:e november på Sörby retreatcenter. Tänk på att om du lämnar in en flytande honung till föreningens bedömning finns ju risken att den kristalliserar innan HGH-bedömningen. Men man kan också ha i åtanke att förra årets HGH-vinnare var just en flytande honung!
Vill även be er dra ett fett, rött streck i era kalendrar tisdag 15:e november kl 19-21 då vi har årsmöte i Gällareds bygdegård.
Vaxinlämning
Info från Vessige Bi & Honung angående vaxinlämning: Vaxinlämning 2022-2023, Vessige Bi & Honung
Biträff torsdag 8:e september
Kl 18:30 torsdag 8/9 träffas via hos Mia Schough som bor på Övra Århult 113, strax söder om Ätrans samhälle. Google maps verkar inte hitta adressen, men hitta.se gör det. Som framgår av programmet kommer vi gå igenom honungsbedömningsreglementet under guidning av distriktets kvalitetsansvarige, Stefan Boldt. Ta gärna med dig en burk av din egen honung, så vi har något att utgå ifrån. Vi kommer inte hinna gå igenom allas burkar, men det kan ju ändå vara av intresse att provsmaka!
Mia och Eva bjuder på kaffe/te och nybakat bröd!
Länk till bedömningsreglemente: Reglemente
Bedömningsprotokoll: Bedömningsprotokoll
Biträff 9:e augusti
Tisdag 9:e augusti kl 18:30 är ni alla välkomna hem till Peter Larsson som bor på Stenbroåsen i Svartrå-trakten.
Peter bjuder på kaffe!
Vägbeskrivning:
- Från Skinnarlyngen mot Rolfstorp: kör ca 2 km (förbi avfart mot Fagerhult) efter skylt skarp kurva vid brevlåda på höger sida kör upp grusvägen.
- Från 153:an mot Svartrå: kör ca 2 km (förbi avfart mot Flathult) brevlåda på vänster sida, kör upp grusvägen.
Biträff mm
Tisdag 12:e juli, är det dags för nästa biträff som äger rum hos Gunilla Pettersson i Borsthult. Obs att man INTE ska köra av 153:an där det är skyltat mot Borsthult utan ta en väg lite längre österut. Se karta i Program 2022. 18:30 börjar vi och Gunilla lovar bjuda på kaffe o kaka!
Jag har också en efterlysning: Våra senaste medlemmar, Jakob och Anja Torsdaius som tagit över Ingemars bisamhällen behöver hjälp med slungning. Dom har skattat ett antal svea-ramar men har ännu ingen slunga. Den som har tid och möjlighet att hjälpa dom kan väl kontakta dom på mejl torstadius.jakob@gmail.com.
Jag bifogar även priser på invintringsfoder från Vessige bi & honung: Info Foder 2022
Vessige Bi & Honung
Johan Eliasson har skapat en facebook-sida med information om sin verksamhet. Det går bra att ta del av informationen även om man inte själv är med på facebook. Vessige Bi & Honung
Bikupor och samhällen säljes
Kenneth och Ulla Thorsson har ett antal bikupor med tillhörande bisamhällen till salu. Det är trågkupor med ramformat Svea.
Ring Kenneth på 0703 704 675 om du är intresserad.
Årsprogram 2022
Hej alla bivänner. Idag, 4:e april, snöar det och såväl bin som människor håller sig inomhus om man så kan.
Men det ska väl bli vår även i år, så här kommer årets program med våra traditionella biträffar. Program 2022
Friskare bin 2022
Hallands biodlardistrikt inbjuder samordnare för utbildning, bihälsa, avel och kvalitet till en kurs i bihälsa.
Här finns mer info: Kurs Bihälsa i bigården 2022.
Då vi i vår förening inte har någon ansvarig för avel eller kvalitet och vår bihälsosamordnare (Jesper Johansson) tyvärr inte kan delta finns det platser lediga för den som är intresserad. Först till kvarn-principen gäller så ring mig (0702 19 16 93) och kolla av om det fortfarande finns plats innan ni anmäler er enligt instruktioner i filen.
Årsmöte
Årsmötet avhölls i god anda onsdag 24:e november i Gällareds bygdegård. Vi var ett 20-tal medlemmar närvarande som, förutom obligatoriskt årsmöte (protokoll finns på sidan Protokoll), även avnjöt gott fika som Ulla & Kenneth fixat. Dessutom berikades föreningens kassa med 500 SEK genom försäljning av 100 lotter á 5 SEK styck. Eftersom alla priser var skänkta av medlemmarna blev det en nettointäkt. På väg ut fick de som så önskade ta med sig oxalsyra mot varroa.
Det är en delvis ny styrelse där vi hälsar Jesper Johansson välkommen som ny medlem. Se sidan ”Styrelse” för mer information. Den nya styrelsen kommer träffas en bit in på nyåret och ta fram verksamhetsplan samt fördela rollerna mellan oss.
Vår tidigare ordförande Ingemar Johansson har avtackats med en julblomma från föreningen.
Vaxinlämning
Information från Vessige Bi & H0nung angående vaxinlämning finns här: Vaxinlämning 2021-2022, Vessige Bi & Honung
Honungsbedömning
Ni som önskar få er honung bedömd bör lämna in en omärkt burk till Ulla Thorsson senast 20:e oktober. För honungsbedömningen går det bra med flera olika storlekar och material. Om ni även vill vara med i korandet av Hallands Godaste Honung måste det vara en glasburk med plåtlock, 500 eller 700 g.
Yngelröta i Halland
Goda invintringsråd från våra bitillsyningsmän med anledning av det pågående utbrottet av amerikansk yngelröta finns här.
Bigårdsträff med honungsavsmakning
Tisdag 14:e september går årets sista bigårdsträff av stapeln. Vi träffas hos Ulla & Kenneth Thorsson kl 19:00. Dom bor i ett gult hus med adress Hakestad 110, strax väster om Köinge. Ta med fika och gärna en burk av din bästa honung från i år.
Förutom sedvanlig samvaro och utbyte av erfarenheter från bi-året 2021 kommer Håkan delge en del information från Hallands biodlares ordförandemöte som ägde rum 11:e september.
Falkenbergs Matdagar
Vi har fått en inbjudan att delta i Falkenbergs Matdagar hos ”The Kitchen Garden” i Falkenberg. Om någon har intresse, följ instruktionerna nedan.
Medlemmar i Falkenberg – Ätradalens Biodlarförening
”The Kitchen Garden”, Falkenberg har inbjudit föreningens medlemmar till honungstema under ”Falkenbergs matdagar” lördagen den 4 september. De medlemmar som säljer honung under SBR etikett kan då sälja sin honung, erbjuda provsmakning och berätta mer om just sin honung på ”The Kitchen Garden”. Föreningen kommer att delta på sedvanligt sätt med information om biodling samt försäljning av föreningshonung. Vi återkommer lite längre fram med närmare information kring upplägget men behöver redan nu veta vilka av er som kan tänkas delta med egen honung. Intresseanmälan till Bengt Frizell (frizell@telia.com).
Läs mer om ”The Kitchen Garden” på https://thekitchengarden.se/
Verksamhetsplan 2021
Vid den (trots busväder och väntande match i herrarnas fotbolls-EM) välbesökta bigårdsträffen den 14:e juni bestämde vi oss för nedanstående träffar framöver. Som vanligt tar var och en med sig fika eller vad man nu är sugen på.
Vid mötet gick vi, som brukligt, laget runt och berättade om läget i respektive bigård. Det förefaller vara stor variation på nektarinsamlingen beroende på var samhällena är belägna. Några har slungat första skörden, andra ligger i startgroparna.
Styrelsen vill särskilt hälsa tre relativt nyblivna medlemmar välkomna: Jesper Johansson, Peter Larsson och Jenny Lenander. Kul att vi blir fler biodlare i föreningen! För närvarande är vi 34 medlemmar varav tre familjemedlemmar. 20 män, 14 kvinnor.
Styrelsen vill även hälsa Mari Schough välkommen som ersättare för Jan-Erik Johansson i valberedningen.
Program:
- Tisdag 13:e juli: Besök hos Johan Eliasson som berättar om sin biodling och sin verksamhet med försäljning av bi-redskap. Det kommer även finnas tillfälle att komplettera med sådant ni saknar. Samling vid Vessigebro kyrka kl 19:00.
- Tisdag 17:e augusti: Besök hos Jesper Jansson med adress Kyrkobacka 110, Ullared. Ligger mitt emot Svartrå kyrka.
- Tisdag 14:e september: Till årets sista träff tar var och en med sig en burk av årets honung för provsmakning. Det hela går av stapeln hos Ulla & Kenneth Thorsson, Hakestad 110 en bit väster om Köinge.
Välkomna till årets första bigårdsträff
Tid: Måndag 14:e juni kl 19.
Plats: Hos Håkan Johansson, Lilla Backa 105 strax norr om Gällared.
Efter över ett års karantän får vi träffa varandra under ordnade former.
Vi tänker alla på att hålla avstånd när vi vistas ute på Håkans altan eller
vid en av hans kupor. Som vanligt tar var och en med sig fika.
Program:
- Håkan visar runt på en av hans bigårdar.
- Prat laget runt
- Frågor om råd och stöd
- Verksamhetsplan resten av sommaren. T ex en träff i månaden
Både nya och gamla medlemmar är hjätligt välkomna!
ULLAREDES BIODLARFÖRENING
Ingemar Johansson 070-6386131
Rapport från vårträffen samt årsmötesprotokoll
Den virtuella vårträffen fungerade tekniskt bra men uppslutningen var ”begränsad”. Vad gäller program för 2021 så beslutade vi att lägga det på is tills vi vet hur det går med vaccinering och smittspridning. Inga aktiviteter är således planerade. Skulle läget ljusna och vi känner att det kan vara möjligt att träffas kommer mer info om det via mejl och här på hemsidan.
Har även blivit påmind om att jag glömt publicera protokollet från årsmötet. Du hittar det här: Årsmöte_2020_XO_Protokoll
Virtuell vårträff
Hej bi-vänner i Ullaredstrakten.
Då Coronan fortfarande ställer till det för oss har styrelsen bestämt att vi inleder säsongen med en virtuell vår-träff via verktyget Zoom. Mötet sker måndag 19:e april kl 19:00. Vi håller på så länge vi behöver.
Några av er har kanske redan använt Zoom, då vet ni hur lätt det är?? Ni som ännu inte provat: ladda ner och installera programmet på din dator (bäst), surfplatta (näst-bäst) eller ”smarta” telefon (tredje bäst). För dator hämtar du programmet från https://zoom.us/download. För padda eller telefon hämtar du appen där du vanligtvis hämtar appar.
Kontrollera gärna i god tid innan mötet att du har den senaste versionen av Zoom installerat. Görs enklast genom att helt enkelt starta programmet som vid behov ber dig uppdatera versionen.
Strax före mötet klickar du på länken längre ner i denna text (eventuellt behöver du kopiera länken och klistra in i din webbläsare) och ansluter till mötet. Om allt fungerar som det brukar behöver du inte ange något Meeting ID eller Passcode.
Agenda:
1. Lösning av eventuella tekniska problem. Håkan är värd och tillgänglig på telefon 0702 19 16 93 om någon behöver hjälp.
2. Ingemar hälsar alla välkomna.
3. Läget i våra bigårdar – laget runt.
4. Har ni gjort er bihusesyn? (Ingemar)
5. Program för 2021 (Ingemar)
6. Amerikansk yngelröta (Håkan)
7. Rapport från årsmöten förening & distrikt (Håkan)
8. Övriga punkter
Topic: Ullareds biodlare – vårmöte
Time: Apr 19, 2021 07:00 PM Stockholm
Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/91589073788?pwd=R2FxZUJSQk12NlBKd0dodDAwaG1ZQT09
Meeting ID: 915 8907 3788
Passcode: 032201
Rengöringstid
Mina bin tog tillvara de soliga dagarna och gjorde rent ”i sitt inre”. Själv skrapade jag ur bottnarna från döda bin och passade på att koka de sista ramarna så de är klara för trådning och mellanväggar.
Tyvärr verkar vi ju vara på väg in i en tredje våg av coronan och det gör det omöjligt att ta fram en trovärdig verksamhetsplan. Men så snart det ljusnar på den fronten återkommer vi med programpunkter för året.
Årsmöte genomfört – verksamhetsplan 2021
Ett kortfattat men kärnfullt årsmöte är nu genomfört. Allt avlöpte enligt föreslagen agenda och protokoll kommer publiceras här på hemsidan så snart det är justerat.
Styrelsen återkommer med verksamhetsplan för 2021 så snart det är möjligt att planera någon verksamhet med hänsyn till corona-pandemin.
Kallelse till årsmöte. Honungsbedömning
På grund av rådande pandemi och de restriktioner som finns har styrelsen beslutat att genomföra årsmötet som ett telefonmöte och att mötet endast avhandlar de nödvändigaste punkterna. All information om mötet finns här: Årsmöte_2020_XO.
Jag kan även rapportera att honungsbedömningen är genomförd och att alla inlämnade burkar blivit godkända. Ullareds godaste honung produceras av Ulla Svenssons bin i Torp. Om jag minns rätt är det inte första gången just de bina vinner… Grattis!
Årsrapporten. Pronto!
Vi har ju helt glömt bort årsrapporten! Tacksam om ni snarast, vilket innebär senast torsdag 10:e december, mejlar mig följande uppgifter så sammanställer jag det hela och skickar in till förbundet. Som ni vet avidentifieras rapporterna, förbundet är endast intresserat av siffrorna.
Följande 5 uppgifter efterfrågas:
Kön, Invintrade samhällen hösten 2019, Vinterförluster, Invintrade samhällen hösten 2020, Total honungsskörd 2020.
Mejla till: lillabackabisyssla@gmail.com
Oxalsyrabehandlingsväder
Nu är det bra väder för att behandla med oxalsyra! Syra finns att hämta hos Ulla & Kenneth Thorsson som bor i Hakestad 110 en bit från Köinge. Ring 0703 704 675 och kom överens om lämplig tid. Glöm inte att ta med en glasburk eller liknande att ta hem syran i. Dosering enligt senaste numret av bitidningen: 20-25 ml för litet samhälle. 25-30 för normalt och 30-35 för kraftigt. Där står även hur man går tillväga.
Årsmötet uppskjutet!
Med hänsyn till den senaste tidens ökade risk för Covid-smitta har styrelsen beslutat att senarelägga årsmötet.
Vi avvaktar utvecklingen några veckor och återkommer om hur vi gör med mötet.
Några följdfrågor behandlas nedan:
Honungsbedömning: Honungsbedömningen kommer genomföras på ett Corona-säkert sätt. Jag ber att få återkomma till hur vi förmedlar resultatet.
Oxalsyra: Med tanke på det varma vädret är det ingen brådska med att behandla med Oxalsyra. Föreningen kommer tillhandahålla oxalsyra men ”distributionsfrågan” måste lösas. Ni som inte vill/orkar vänta på att vi löser det kan naturligtvis skaffa egen syra. Finns hos Lantmännen i Grimeton eller i välsorterade måleributiker.
Årsmöte – bihälsa
Årsmötet den 10/11 (mer info nedan) kommer inledas med att en av våra bitillsyningspersoner, Stefan Boldt berättar om yngelrötan som ju drabbat vårt län senaste tiden. Vi får info om hur man upptäcker den mm.
Påminner även om att oxalsyra som vanligt kommer delas ut vid årsmötet. Ta med glasburk i lämplig storlek. En dl räcker till tre samhällen.
Honungsbedömning
Ni som vill vara med i honungsbedömning och även delta i tävling om Hallands Godaste Honung MÅSTE lämna en burk (300/500/700 g, plast eller glas) till Ulla & Kenneth Torsson senast 30:e oktober. Ni MÅSTE även ringa Kenneth på telefon 0703 704 675 och komma överens om lämplig tid.
Årsmöte
Välkomna på årsmöte tisdag 10:e november kl 19:00 i Okome bygdegård.
Nytt för i år, pga Covid, är att var och en tar med sig eget fika till årsmötet!
Vaxhantering
Information från Johan Eliasson i Vessigebro som tar emot vax, ramar, mm från 1:a oktober till 8:e november: Flyer Vaxinlämning 20-21.
Årets sista biträff genomförd
Årets sista biträff avhölls den 8:e september utomhus (med hjälp av filtar) i Lars Anderssons vackra trädgård med utsikt över hagmarker och nymålade(?) bikupor.
Vi talte en del om yngelröta som var högaktuellt med tanke på utbrottet som drabbat våra vänner i Harplinge biodlarförening. Aktuell information angående skydds- och övervakningsområden finns på Jordbruksverkets hemsida: gå till Jordbruksverket – bin och humlor och klicka vidare under ”Bestämmelser” långt ner i högerspalten. Än så länge är våra trakter förskonade men känslan är att det sprider sig. Vid minsta tveksamhet ska bitillsyningsperson tillkallas. Vi har för närvarande olika ansvariga för olika delar av våra hemmamarker. Aktuell information finns på Länsstyrelsens hemsida: (Länsstyrelsen – Biodling) Sidan är gemensam för Halland och Västra Götaland. Där kan/bör/ska du även anmäla var du har dina samhällen.
Avslutningsvis smakade vi av årets skörd som var mycket varierande både avseende smak, färg och konsistens. Några av oss har haft bra med ljung i år som ju ger en särpräglad smak men även orsakar en del möda i samband med slungningen (vilket undertecknad fick erfara för första gången).
Honungsslunga skänkes!
Föreningen har fått sig till skänks en manuell honungsslunga av äldre datum men fullt fungerande. Tar ramar upp till Svea-format.
För mer information: kontakta Ingemar Johansson på tel: 070-638 61 31.
Bigårdsträff Lilla Backa 11:e augusti
Tisdag 11:e augusti träffades ett 10-tal Ullareds-biodlare hos Håkan i Lilla Backa. Glädjande nog även en nybliven medlem: Jesper från Svartrå. Välkommen!
Några kom lite sent eftersom dom inte noterat ändringen av plats för träffen. Påminner om att aktuell information hittas bäst på denna hemsida!
Efter en inledande titt i bigården och närstudie av hur bina utnyttjar den lokala dragväxten Jättebalsamin (passa er för den, då den är invasiv) intogs fika. Säsongen så här långt kan sammanfattas i att det varit dåligt med honung framförallt i höglänt terräng. Verkar vara bättre ner mot slättlandet. Nu har vi ju haft några veckor med varmt och torrt väder och då har i alla fall mina bina haft fullt upp.
Några frågor som dök upp:
- Vad beror en vit beläggning i burken på? Det blir så när vattenhalten sjunker och ska snarast ses som ett kvalitetsbegrepp.
- Hur blir det med årets upplaga av ”Hallands godaste honung”? Förmodligen som vanligt vilket innebär att bidrag ska lämnas till Ulla Thorsson senast slutet av oktober. Mer info på denna sida när definitivt datum är bestämt.
- Vad tar ni för honungen? Ett kilopris på ca 150 SEK/kg när man säljer på marknader etc. Lite billigare hemma. Lite dyrare för ”specialare” som nyslungad, sorthonung mm.
Nästa träff beräknas ske programenligt den 8:e september hos Lars i Strättebo. Ta gärna med smakprov på er egen honung. Separat inbjudan kommer här på hemsidan och via mejl (förutsatt att ni har korrekt mejladress registrerad, vilket görs här: https://www.biodlarna.se/medlemsservice/information-om-inloggning-och-medlemsregistret-membit/).
<Annons> vinterfoder
Här finner ni priser och beställningsuppgifter om ni önskar köpa vinterfoder från Johan Eliasson i Vessige: Flyer Foder 2020
Obs att beställning ska göras senast 9:e augusti för säker leverans.
Ändrad lokal för bigårdsträff 11:e augusti
Vi behåller tiden, 18:30, men byter plats för bigårdsträffen 11:e augusti. Ny plats är hos Håkan Johansson med adress Lilla Backa 105.
INSTÄLLT: Storbiodling 30:e juni
På grund av coronaviruset och risker i samband med det har styrelsen beslutat att vi ställer in den planerade träffen tisdag 30:e juni hos ”storbiodlare” Yngve Kihlberg. Vi hoppas kunna genomföra den träffen nästa år igen.
Så nästa planerade träff blir den 11:e augusti hos Stig Johansson i Normanstorp. Väl mött.
Bigårdsträff 2:a juni
Påminner om bigårdsträffen hos Rose-Marie Bengtsson tisdag 2:a juni kl 18:30. Vi håller hårt på den sociala distansen och fika intas utomhus. Vårträffen hos Bodil var glest besökt men vi som var där njöt av en fin kväll med pigga bin och god fika som intogs i det gamla skolhuset.
Honungsbedömningsnyheter
Från och med 1:a juni finns nya regler för honungsbedömning. En skillnad mot tidigare är en större öppenhet vad gäller honungens konsistens i och med att provet ej längre blir underkänt oavsett konsistens. Mer info finns här (länk).
Hur gör vi nu i corona-tider?
Styrelsen har diskuterat hur vi ska göra med årets bigårdsträffar i ljuset av den pågående corona-smittan. Å ena sidan vill vi ju gärna höra hur våra bin har klarat av den konstiga vintern som nu är slut. Å andra sidan ska vi ju minimera kontakter människor emellan.
Lösningen som vi föreslår är att vi genomför träffarna men endast träffas utomhus. Då kan vi alla ta ansvar för att hålla avstånd till varandra. Som extra säkerhet kan vi ju ha bi-hatten/slöjan på också! Denna lösning är även helt i linje med vad Biodlarna centralt rekommenderar (länk).
Första träffen är hos Bodil Ling den 5:e maj och Bodil är ”med på noterna”. Vi träffas hemma hos henne (se vägbeskrivning i årsprogrammet) och kan, om vädret tillåter, åka ner till några sjöar i närheten där det finns bord & bänkar där vi kan inmundiga den medhavda matsäcken.
Årsmöte för Hallands distrikt
Lördag 15:e februari var Kenneth, Håkan och Sören med på Hallands-distriktets årsmöte i Tönnersjö bygdegård som detta år anordnades av Södra Hallands biodlareförening. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar (under Maria Brondelius handfasta ledning) presenterade Bengt Frizell en del tankeväckande statistik om biodlingens utveckling i Halland (Årsrapportering Halland 2020). Vi blir fler och fler biodlare men snitt-skörden honung/samhälle minskar. Vissa såg detta som oroväckande. Andra tog det som ett tecken på att en del, inte minst nya, biodlare kanske inte alltid strävar efter att maximera honungsskörden utan har bin av andra orsaker. Statistiken bygger på den rapportering som vi alla gör till förbundet och resultatet blir tillförlitligare ju fler som skickar in rapporten. Generellt blev skörden lägre 2019 jämfört med tidigare år. För oss i Ullared sjönk den från ca 37 kg/samhälle 2018 till ca 28 kg 2019.
Efter lunch fick vi även höra ett intressant föredrag av Bengt Nihlgård, professor i växtekologi och mångårig biodlare från Ringsjön i Skåne. Han redogjorde för vikten av goda pollen- och nektar-källor och gav exempel på olika växter för olika tider på året. Tyvärr har jag ännu inte fått tillgång till det materialet.
Årsmötesprotokoll mm kommer läggas upp under Hallands-distriktets sida.
2020 års bigårdsträffar
Här hittar du program för 2020 års bigårdsträffar: Program 2020
Bi-samhälle vid kyrka eller på kyrkogård?
Biodlarföreningen i Falkenberg har under 2019 fört samtal med kyrkogårdsförvaltningen om utsättning av bisamhällen på kyrkogårdar/kyrkor inom Falkenbergs pastorat. Under året har vi haft ett testsamhälle på Falkenberg Skogskyrkogård. Kyrkogårdsförvaltningen arbetar aktivt med förändra mark och vegetationsvård i en riktning som skall gynna den biologiska mångfalden i dessa områden och även honungsbin passar i detta sammanhang. Historiskt finns i anslutning till dessa områden blommande träd som lind och oxel vilka är goda nektargivare liksom en del buskar. Testet på Skogskyrkogården har fallit väl ut vad gäller inställningen från pastoratet till fler utsättningar på andra platser i pastoratet. Produktionsmässigt har det varit lyckat med god skörd vad gäller såväl kvalitet som kvantitet.
Föreningsmedlemmar som är intresserade av att pröva denna möjlighet kan kontakta arbetsledaren för aktuellt förvaltningsområde ( förteckning Kyrkogårdsförvaltningar). Meddela vilken förening ni tillhör. Erbjudandet gäller endast SBR medlemmar anslutna till en lokalförening.
Falkenbergs Pastorat täcker in hela Falkenbergs biodlarförenings verksamhetsområde och delar av Himle, Ullared, Hylte biodlarföreningar (och kanske någon ytterligare) och erbjudandet gäller naturligtvis även dem.
Observera att gällande regler vad gäller anmälning om utbigårdar och flytt in/ut från skydds- och övervakningsområden naturligtvis måste följas. På jordbruksverkets hemsida under ”Bin och Humlor” finns all nödvändig information.
Vaxinlämning
Johan Eliasson i Vessige tar emot vax och ramar. Se mer info i denna flyer: Vaxinlämning_2019-2020:
Hanteringen sker hos Biredskapsfabriken i Töreboda, så all hantering sker i Sverige. Det går bra att få särbehandling av ditt eget vax förutsatt att man intygar att man inte använt preparat som lämnar restsubstanser.
2019 års bigårdsträffar
Här hittar du program för 2019 års bigårdsträffar: Program 2019